sdfsdf office@dentalis.ba

Kontakt info

Keramičke krunice i mostovi

Šta su to keramičke krunice?

Krunice ili navlake su keramičke protetske nadoknade koje, kako samo i ime kaže, kao kruna obuhvataju zub sa svih strana i tako ga štite, poboljšavaju funkciju i estetiku.

Kad je potrebno napraviti krunicu na zubu?

Zub na kome se pravi krunica je obično već istrošen ili ima već više starih plombi. U tom slučaju je krunica idealno riješenje, jer služi kao zaštita od karijesa i istovremeno učvršćuje strukturu samog zuba.
Da bi se zub pripremio za krunicu, mora se obrusiti otprilike 1,5 – 2 mm sa svih strana. To se radi da bi se dobio potreban prostor za debljinu krunice.

U stomatološkoj ordinaciji Dentalis Dr Marinković svaki pacijent dobija privremene krunice.

Potrebno je par dana da tehničari u zubotehničkom laboratoriju naprave krunicu i zatim se ona u ordinaciji postavlja (cementira) na zub.
Za vrijeme cementiranja krunice je bitno da između zuba i krunice nema nikakvog međuprostora , jer bi se u suprotnom u taj međuprostor uvlačile bakterije i stvarale karijes.

Kakav materijal se koristi za krunice?

Cirkonijum presvučen sa porcelanom je još uvijek zlatni standard.
Postoje i metalokeramičke krunice koje umjesto cirkonijuma u unutrašnjosti imaju metal a okolo keramiku u boji zuba. Ova vrsta krunica nije preporučljiva u predjelu prednjih zuba kod osoba koje žele da uljepšavaju svoj osmijeh.

Šta je to keramički most?

Keramički most je protetska nadoknada koja služi kao nadoknada kada nedostaje jedan ili više zuba.

Konsultacije sa doktorom

Pošaljite snimak ili fotografiju vašeg zuba zajedno sa svojim informacijama i opisom problema i mi ćemo Vam odgovoriti u što kraćem roku.